tiistai 17. kesäkuuta 2014

Mary Shelleyn Frankenstein - kauhukirjallisuuden klassikko


Teksti: Janika Kosunen 
Mary Shelleyn vuonna 1818 ilmestynyt Frankenstein on yksi maailman tunnetuimmista kauhukirjoista.  Teoksessa kerrotaan tiedemiehestä nimeltä Frankenstein, joka luo kammottavan hirviön pakonomaisella kiihkolla. Kun Frankenstein saa hirviön valmiiksi ja se herää henkiin, Frankenstein kauhistuu luomaansa hirviötä, lähtee karkuun sitä ja masentuu.

Myöhemmin hirviö rupeaa etsimään Frankensteinia, jotta Frankenstein loisi hirviölle kumppanin. Kun Frankenstein tuhoaa jo aloittamansa toisen hirviön, alkuperäinen hirviö muuttaa etsimisen takaa-ajoksi ja lopulta tappaa Frankensteinin ystäviä. Kuitenkin hirviön tunteet luojaansa kohtaan paljastuvat kirjan lopussa, kun hirviö tulee suremaan kuollutta Frankensteinia tämän ruumiin luokse.

Kirja oli kirjoitettu erikoisesti ja hyvin kirjeiden muotoon, kun Frankenstein kertoo tarinaansa eräälle laivan kapteenille, joka puolestaan kirjoittaa kirjeitä siskolleen.  Kirjan juoni oli hyvä, mutta kirjan alussa olisi voinut olla vähemmän laivan kapteenin omia tarinoita tulevasta tutkimusretkestä, sillä niillä ei kuitenkaan ollut paljon merkitystä tarinan etenemisen kannalta.

Kirjaa sanotaan kauhukirjallisuuden äidiksi, mutta mielestäni kirjassa ei ollut tarpeeksi kauhua, jotta kirjaa olisi voinut sanoa kauhukirjaksi. Kirjassa oli kuitenkin hyvin kerrottu hirviön monista puolista, sillä toisaalta hirviö oli silmitön tappaja, mutta toisaalta hirviökin kaipasi hyväksyntää ja rakkautta. Itse antaisin kirjalle kolme ja puoli tähteä.
Teksti on laadittu osana lukudiplomikurssia (ÄI 11, Intoa lukemiseen), joka on yksi lukiomme soveltavista äidinkielenkursseista. Kurssilla luetaan 13 teosta, jotka valitaan pääasiassa opettajien koostamista kirjalistoista. Kirjoista tehdään erilaisia kirjallisia ja suullisia tuotoksia. Jos innostut kurssista, ota yhteyttä äidinkielenopettajaan!

Kuvan lähde: http://pixabay.com/fi/frankenstein-hirvi%C3%B6-patsas-mies-302790/

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogissa julkaistaan tarkastetut, asialliset kommentit.