keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Nuoret ovat riippuvaisia puhelimesta

Koulun kellot soivat välitunnin loppumisen merkiksi. Opettaja ei ole vielä saapunut, joten oppilaat odottelevat luokan ulkopuolella. Lähes kaikilla on puhelin kädessä. Luetaan uutisia, selataan Facebookia tai jutellaan kaverin kanssa WhatsAppissa.
Mielestäni nuoret viettävät nykyään todella paljon, ehkä liikaakin aikaa netissä ja puhelinta näpräten. Kännykkää näprätään joka paikassa: koulussa, kotona, kahvilassa, julkisissa kulkuvälineissä ja jopa ruokalassa. Akun loppuminen tai puhelimen kotiin unohtaminen on maailmanloppu. Sitä ei lasketa käsistä muulloin kuin nukkumaan mennessä. Puhelinta tarkistetaan viiden minuutin välein. Miksi?
Älypuhelimeen ladataan sovelluksia, joiden avulla voi viestitellä kavereiden kanssa ja lukea uusimmat uutiset. Ehkä juuri siksi siitä on tullut niin tärkeä osa arkipäiväämme. Monet eivät pysty olemaan edes tuntia ilman kännykkää. Pelkäämmekö, että jotain tärkeää menee ohi, jos emme tarkista puhelinta vähän väliä?
Puhelinriippuvuus vaikuttaa moneen asiaan, esimerkiksi opiskeluun ja mielialaan. Illalla valvotaan myöhään puhelimen takia ja aamulla sitten ei jakseta nousta sängystä millään. Koulussa ei pystytä sen takia keskittymään. Myös ihmissuhteet kärsivät riippuvuuden takia. Ärtyneenä tulee helposti riitoja vanhempien tai vaikka opettajien kanssa. Nykyään myös kaveriporukassa ollessa kaikki saattavat selata vain puhelintaan, eikä kukaan juttele toisilleen.
Puhelimen käyttöä on hyvä rajoittaa välillä. Kun menee esimerkiksi elokuviin, kännykän voi jättää ihan hyvin kotiin. Joskus voisi myös kokeilla olla vaikka koulupäivän tai jopa viikonlopun ajan ilman sitä. Myönnän itsekin olevani riippuvainen puhelimesta ja sosiaalisesta mediasta, mutta olen yrittänyt vähentää kännykän näpräämistä.
Kun keskittyy vain puhelimeen, saattaa unohtaa kaiken ympärillä olevan. Mielestäni joskus kannattaisi lähteä esimerkiksi kävelylle ilman puhelinta, ja vaikka ihan vain katsella ympärilleen. Sekin kaikki jää huomaamatta, kun kuuntelee kuulokkeilla musiikkia ja selaa samalla kännykkää.


                                    N. J-O

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogissa julkaistaan tarkastetut, asialliset kommentit.