keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Nuoret vaaran aiheuttajana

Ylivieskaa on puhuttanut viime aikoina paljon mopopoikien holtiton ajelu keskustassa. Joka ikäluokkien ollessa nuoria mopoilijoita on näkynyt keskustassa ajamassa, mutta nyt tilanne on pahentunut. Aihe on noussut esiin etenkin kesäloman ja viikonloppujen aikana, kun nuorilla on enemmän aikaa viettää öitä kaupungilla.
Ongelma ei kuitenkaan katoa arki-iltoinakaan. Mopoilijat ”rälläilevät” ympäri kaupungin keskustaa todella kovaa vauhtia viritetyillä ajopeleillä. Musiikkia soitetaan ja huudatetaan yömyöhään. He laiminlyövät liikennesääntöjä ja valvottavat muita kaupungin keskustassa asuvia ihmisiä. Mikä pahinta, aiheuttavat paljon vaaratilanteita itselleen ja muille.
Mielestäni suurin syy nuorten keskustassa ajelulle on se, että Ylivieskassa ei ole mitään paikkaa , missä nuoret voisivat ajaa mopoillansa. Facebookissa Ylivieska-foorumi -sivulla aloitettu keskustelu aiheesta on puhuttanut sekä nuoria että aikuisia. Vanhemmat valistavat liikennesäännöistä ja ovat huolissaan nuorten sekä muiden turvallisuudesta. Työssäkäyvät ihmiset joutuvat valvomaan öisin mopojen äänien takia, kun niitä huudatetaan kerrostalojen pihoilla. Suurta yleistämistäkin on ilmassa, ja nuoret ovat provosoituneet vain lisää keskustelun aiheuttamana. Tilanne ei siis ole parantunut ollenkaan, vaikka se oli keskustelun tavoitteena.
Vaikka ajaminen on varmasti hauskaa, täytyy mopoilijoiden muiden ihmisten lisäksi kunnioittaa myös Suomen lakia. Mopoja on alkanut näkymään nyt myös Ylivieskan pururadalla ja kuulemani mukaan kolme kertaa lenkkeilijä onollut vähällä jäädä alle, itse mukaan lukien. On myös kallista työtä kaupungille alkaa korjaamaan pururadan pohjia sen takia, että siellä on vain niin hauskaa ajaa painavilla menopeleillä. Siellä ajaminen on vieläpä kaupungin säännöissä kielletty liikennemerkein.
Ylivieskan lentokenttää on ehdotettu mopoilijoiden kokoontumispaikaksi, mutta se on useiden mielestä liian kaukana,; suuri osa polttoaineesta menisi sinne ajamiseen. Myös lentokentän vuokraaminen pariksi tunniksi tulisi maksamaan yli 100 euroa. Myös kauppakeskuksien parkkipaikkoja on vinkattu kokoontumispaikoiksi sulkeutumisajan jälkeen, mutta kukapa jaksaisi odottaa klo 21 asti arki-iltana?
Uskoisin tilanteen helpottuvan sillä, että Ylivieskaan järjestettäisiin alue, minne nuoret voisivat mopojensa kanssa mennä. Se olisi turvallinen, hieman etäällä muusta liikenteestä ja asuinalueista meluhaittojensa vuoksi. Se olisi asfaltoitua aluetta jossain syrjemmässä, missä nuoret saisivat rauhassa nähdä kavereitaan ja purkaa energiaansa ajeluun. Tietenkään ongelma ei silläkään kokonaan poistu: nuoret ovat aina ajaneet kylillä ja niin tekevät tulevaisuudessakin. Mopoilu kuuluu useiden nuorien ikään, eikä sitä heiltä saa kieltääkään. Järki täytyy kuitenkin pitää menon mukana.
Jos nuorille järjestettäisiin mopoiluun kaupungin keskustaa paremmin soveltuva paikka, ongelma helpottuisi huomattavasti. Kaupunkilaiset saisivat viettää yönsä rauhassa ja riskit liikennevahingoista pienenisivät huomattavasti.
Onneksi kaikki foorumilla kiivaaseen keskusteluun osallistuneet ovat samaa mieltä siinä asiassa, että mopoilu on aina parempi harrastus kuin päihteiden kanssa sekoilu.                                             V.K.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogissa julkaistaan tarkastetut, asialliset kommentit.