keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Pelit kehittävät!

Peleistä oppii paljon.   Ne myös kehittävät. Vanhemmat eivät aina ymmärrä lapsien pelaamista, sillä heidän lapsuudessaan ei ollut meidän aikamme hienouksia. Nykyään jokaisella lapsella on jonkinlainen pelikonsoli tai tietokone. Pienestä lähtien lapselle annetaan tabletti käteen, jolloin lapsi saa jo nuorena tuntuman elektroniikan maailmaan. ”Sen minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa” on sanonta, joka kuvaa oivasti nykyajan tilannetta siitä, että lapsena opitut pelitaidot ja kokemukset eivät unohdu vaan jopa laajenevat tulevaisuudessa.
Kouluikäisenä lapsi tarvitsee vapaa-ajallaan virikkeitä, ja pelaamisesta on hyötyä joka saralle. Miksi siis rajoittaa lasten ja nuorten pelaamista? Lapsethan saavat vain iloisen mielen ja lisäpotkua koulunkäyntiin opituista asioista. Myös ystävähenki pysy hyvänä sosiaalisten pelien ansiosta.
Pelit auttavat tuomaan lapselle laajemman mielikuvituksen kaikkine niine ulottuvuuksineen, joita nykypäivänä saadaan peleihin luotua. Useimmissa peleissä on suoritettava tarina, joka perustuu käsikirjoitukseen. Tapahtumasarjaa voi usein muuttaa tekemällä omia valintoja, jolloin päättelykyky kehittyy. Realistisuus tekee pelikokemuksesta koukuttavan, mutta sitä ei kannata pitää riippuvuutena jos lapsi istuu tunteja pelien ääressä. Sorminäppäryys kehittyy huomattavasti erilaisia ohjaimia kopeloidessa.
Laajemmissa peleissä vaaditaan hyvää päättely- ja strategiakykyä, kun kanssapelaajina toimii muitakin pelaajia netin välityksellä. Ennen vanhaan näitä taitoja käytettiin tehdessä palapelejä tai matematiikan laskuja. Lasten on helpompaa oppia nämä taidot pelien kautta, jolloin he käsittävät asioiden laajuuden ja tavan lähestyä niitä. Peleissä joutuu hahmottamaan paikkoja, jotta tilaanteesta jatkaminen onnistuisi. Eri esineiden ja tilojen hahmotuksesta on hyötyä luovuutta vaativilla kuvamataidontunneilla tai käsitöissä.
Kun koulussa alkaa kielten opiskelu, englanninkieliset pelit ovat luoneet hyvän pohjan kehittyvälle kielitaidolle. Englanti on yleisin kansainvälinen kieli, ja sen osaaminen helpottaa kommunikointia muiden pelaajien kanssa. Kielen monipuolisuus kasvaa, koska pelejä on teemaltaan laidasta laitaan. Itseään kiinnostavista peleistä voi löytää tulevia kavereita, sillä arvomaailmoista löytyy yhdistäviä asioita. Myöhemmin pelaajat saattavat löytää toisensa ystävinä ja näin voi tapahtua kaiken ikäisille. Myöhemmällä iällä saattaa löytää pelien kautta itselleen jopa kumppanin.
Aloita siis maailmankuvan laajentamien ja uusien asioiden kokeminen pelien välityksellä. Sinulla on koko elämä aikaa oppia lisää pelien avulla. Etsi vain itsellesi mieluinen aihe, jota haluat tutkia tarkemmin ja saatat todella jopa innostua siitä. Ei kannata suhtautua ennakkoluuloisesti peleihin, kun niistä voi saada paljonkin hyötyä irti. Ne ovat vaikuttaneet paljon maailman menoon jo vuosia sitten ja toivottavasti saavat vielä suuremman merkityksen tulevaisuudessa.


                                    J.H

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogissa julkaistaan tarkastetut, asialliset kommentit.