torstai 26. maaliskuuta 2015

Janika suoritti lukudiplomin
Toisen vuoden opiskelija Janika Kosunen on helpottunut ja tyytyväinen. Hän on suorittanut äidinkielen lukudiplomikurssin Intoa lukemiseen (ÄI11). Kurssiin kuuluu kolmentoista kirjan lukeminen ja erilaisten tehtävien tekeminen niistä.

Janika oli odottanut, että kurssi olisi työläämpi kuin se lopulta oli. Tehtäviä sai suorittaa eri tavoilla, ja toiset tehtävät veivät enemmän aikaa kuin toiset. Kurssi suoritetaan itsenäisesti, mutta osan kirjoista Janika esitteli suullisesti kirjavinkkauksena äidinkielenkursseilla tai muille lukudiplomia suorittaville. Kurssiin käytettyä aikaa on toki vaikea arvioida, mutta ainakaan liian paljon aikaa se ei vienyt verrattuna siihen, että itsenäisen kurssin työmäärän pitäisi olla 38 tuntia.

Janikan suosikkeja olivat kirjat, jotka sai valita vapaammin teemakirjallisuus-osion lukupäiväkirjaa varten. Hän luki muun muassa Valehtelevat viettelijät -sarjan teoksia. Yhdeksi suosikiksi nousi myös Shakespearen Romeo ja Julia, jossa yhdistellään romantiikkaa ja yllättäen myös komiikkaa, vaikka kyse on tragediasta. Janika uskookin, että juuri tämä yhdistelmä valloittaa lukijoita vuosisadasta toiseen.

Vaikeimmiksi lukemikseen kirjoiksi Janika nostaa Aino Kallaksen Sudenmorsiamen ja Essi Kummun Karhun kuoleman, jotka hän luki vertailevaa kirjallisuusesseetä varten. Sudenmorsiamen kieli oli vanhahtavaa ja siihen piti todella keskittyä. Karhun kuolemasta taas oli vaikea ymmärtää sen pääajatusta.

Janikan mielestä kurssi on tukenut muiden äidinkielen kurssien sisältöä hyvin. Näytelmään liittyvät käsitteet tulivat hänelle tutuiksi jo ennen ÄI3-kurssia, ja samoin nykykirjallisuudelle tyypillisiä piirteitä hän oli tarkastellut jo ennen kuin sama asia tuli ÄI5-kurssilla.

Toinen lukiovuosi on perinteisesti työläs: kursseja on paljon, ja myös esimerkiksi vanhojentanssit vievät aikaa. Mistä Janika löytää aikaa lukemiseen?  ”Kun aloitan jonkun kirjan, luen sen parissa päivässä. Jos kirja on hyvä, en voi jättää sitä kesken”, Janika hymyilee. Luonnollisesti Janika lukee eniten lomilla ja viikonloppuina. Seuraavana Janikan lukulistalla odottaa Kami Garcian teos Lumoava kirous, josta on myös elokuva. Janika valitseekin usein luettavakseen kirjoja myös sen perusteella, että on nähnyt kirjasta tehdyn elokuvan.

Lukudiplomikurssin kirjalistoja voisi Janikan mielestä täydentää ja päivittää. Se onkin ajankohtaista tänä keväänä, kun koululle hankitaan uutta kirjallisuutta. Janika suosittelee lukudiplomin suorittamista myös muille. ”Loppujen lopuksi tämä oli aika helppo tapa saada kurssisuoritus.” Oman lukuharrastuksensa Janika uskoo säilyvän myös kurssin suorittamisen jälkeen.

Lukudiplomikurssista saa suoritusmerkinnän lisäksi erillisen todistuksen diplomin suorittamisesta. Jos kiinnostuit, kysy lisää äidinkielenopettajilta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogissa julkaistaan tarkastetut, asialliset kommentit.