keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Suomen kieli ulkomaalaisten korvissa


  Teksti: Kati Kotka & Sonja Torvi
Muiden kielten joukossa suomen kieli eroaa huomattavasti niin kieliopillisesti kuin äänteellisestikin. Sitä pidetään yhtenä vaikeimmista kielistä.                                                                


Suomi kuuluu uralilaiseen kielikuntaan, tarkemmin suomalais-ugrilaiseen kieliryhmään. Ulkomaalaiset usein kokevat suomen kielen hankalana, koska sillä ei ole minkäänlaista yhteyttä esimerkiksi germaaniseen kieliperheeseen.
   

 


Espanjalainen Ruben ja itävaltalainen David nauttivat olostaan Suomessa ja nuorisotyöstä Ylivieskassa. He oppivat suomen kieltä työn ohessa.

 Ylivieskan nuorisotalolla töissä olevan itävaltalaisen David Niedererin, 19, ensimmäiset ajatukset kuultuaan suomen kieltä olivat hämmentävät.
”Kun kuulin suomea ensimmäisen kerran, en ymmärtänyt yhtään mitään. Se kuulosti erittäin vaikealta ja erilaiselta verrattuna saksan kieleen, joka on oma äidinkieleni”, Niederer kertoo.
Suomalaisten mielestä kirjaimet ä ja ö eivät tunnu oudoilta, mutta suurimmalle osalle maailman kielistä ne ovat harvinaisia ja siksi vaikeita ymmärtää ja ääntää.

 Ruben Lloberas Torreblanca, 22, Espanjasta tullut nuorisotyöntekijä,  kokee  ä:n ja ö:n ääntämisen hankalana asiana, koska espanjan kielessä näitä ei ole. Sanan ”yökyöpeli” lausuminen on vaikeaa eikä ääntäminen onnistu sujuvasti.
Suomen kielessä on useita sijamuotoja, jotka liitetään  sanojen loppuun. Tämä saattaa tuntua haastavalta monista ulkomaalaisista, koska heidän kieliopissaan käytetään prepositioita sanojen edessä. Niederer mainitsee, että juuri sijapäätteiden takia suomen kielen oppiminen ja oikeinkirjoitus tuottavat vaikeuksia.
Suomen kielen kirjoitus vastaa pitkälti ääntämistä. Torreblanca kertoo tämän  olevan yhteistä espanjan kielen kanssa.  Suomen kieli ei välttämättä kuulosta kauniilta, kuten esimerkiksi ranskan kieli, eikä sitä ole helppo oppia ja siinä on vaikeita piirteitä, mutta nämä kaikki tekevät suomen kielestä uniikin ja erilaisen maailman kielten keskuudessa.

Lähdetietoja:
Särmä –oppikirja http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/suomen_kieli_on_konstikas_ja_vaikea_koska_siina_on

Teksti kuuluu ÄI 6 -kurssin kieliaiheisten artikkelien sarjaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogissa julkaistaan tarkastetut, asialliset kommentit.