keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Älypuhelimet pois oppitunneilta

Istuin maantiedon tunnilla ja yritin opiskella. Viereisen tytön puhelin tärisi koko ajan pöytää vasten ja oma keskittymiseni oli todella vaikeaa. Yritin kuunnella opettajaa siinä samassa, koska en viitsinyt sanoa tytölle, mutta aina puhelin alkoi täristä uudestaan. Silloin aloin ajatella kuinka paljon puhelin oikeasti häiritsee opiskelua. Usein puhelin eksyy myös omaan käteeni, kun ''ei ole tekemistä'' tai ''tylsä tunti''.

Käymmekö koulua sen vuoksi, että siellä on mukavaa? Onko tylsä tunti hyvä syy kaivaa puhelin taskusta ja olla keskittymättä opetukseen? Älypuhelimen käyttö oppitunneilla heikentää keskittymiskykyä huomattavasti ja tämän vuoksi myös opiskelijoiden koulumenestys heikkenee. Älypuhelin lisää ruutuaikaa ja tämä taas saattaa lisätä esimerkiksi päänsärkyä ja unettomuutta.

Puhelimen käyttö tunneilla ei ole haitaksi pelkästään itselle, vaan myös muille samassa ryhmässä opiskeleville. Opettaja joutuu keskeyttämään opetuksen huomauttamalla puhelimista ja opiskeleminen vaikeutuu kun ajatus keskeytyy. Usein on käynyt myös niin, että opettaja on unohtanut mitä on ollut sanomassa, kun hän on joutunut huomauttamaan puhelimista ja tällöin opetus saattaa jäädä vajaaksi.

Vaikka älypuhelinta on helppo hyödyntää opetuksessa ja oppimisessa ja siitä on paljon apua tiedon hankkimisessa, niin opettaja ei voi olla jatkuvasti vahtimassa jokaisen oppilaan puhelimen käyttöä tunneilla. Instagramia selatessa on helppo valehdella opettajalle tekevänsä jotakin opiskeluun liittyvää. Siksi siis olisi paras, kun joka tunnin alussa opettaja keräisi oppilaiden puhelimet itselleen. Usein opiskeluun kuitenkin tarvitsee nettiä, niin silloin mielestäni paras vaihtoehto olisi, kun käytettäisiin kolun ATK-luokkaa, jossa opettajan on helpompi valvoa opiskelua.

Älypuhelimista on paljon hyötyä, mutta ne eivät kuulu oppitunneille. Ihmiset ja etenkin nuoret viettävät muutenkin paljon aikaa erilaisten ruutujen ääressä, niin edes koulussa olisi hyvä pitää vapaata ruutuajasta. Jätetään älypuhelimet taskuun tunnin ajaksi, niin vältymme turhilta päänsäryiltä ja opiskelemisesta tulee helpompaa, kun keskittymiskyky paranee!
                                                                           

                                                                               I.S.
          Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogissa julkaistaan tarkastetut, asialliset kommentit.